Het Eerste Privilege

Het eerste Privilege is verwant met de Muladhara chakra of wortelchakra. Corresponderend lichaamsdeel: zitbotten. Kleur: rood. Waarde: veiligheid, zelfvertrouwen, balans.

De gaven van het Eerste Privilege:

ŸŸ- Je mag er zijn
– Je hoeft niet bang te zijn
– Je kunt vertrouwen op jezelf.

De eerste trede van bewustzijn is een van de meest wezenlijke bestaansniveaus: het niveau waarop je praktisch leert te leven en overleven; jezelf staand en in stand houden op fysiek niveau. Balans is daarbij natuurlijk een belangrijke factor.

Veel dieren worden met het Eerste Privilege geboren: zij kunnen direct of al heel snel na de geboorte lopen en zichzelf voeden. De mens is als baby nog onvolgroeid en eerst de liefde, zorg en hulp van ouders of verzorgers nodig. Dit Privilege betekent dat je ‘op eigen benen kunt staan’ en is dus fundament van je wezen en ontwikkeling: de voorwaarde voor alle andere Privileges.

Dit Privilege gaat in spiritueel opzicht over aarden, je veilig voelen, zelfstandigheid, zorgen voor jezelf, je plaats vinden in de materiële wereld. Het eerste Privilege blijft altijd een beetje in flux. Dat wil zeggen: hoewel ik denk dat je het over het algemeen min of meer vanzelf ontvangt als je opgroeit, wil dat nog niet zeggen dat je nooit last hebt van gebrek aan zelfvertrouwen, angstige gevoelens of onzekerheid over de toekomst. Sommigen gaan zich daardoor bijvoorbeeld verweren met boosheid en zich compleet afsluiten voor ervaringen. Zelf heb ik een periode gehad waarin ik overdreven hechtte aan het materiële. Anderen verliezen zich juist compleet in het spirituele aan gaan letterlijk ‘zweven’.

Het zit (nog) niet goed met het Eerste Privilege als:

–  Je weinig energie en levenslust hebt
–  Je angstig en onzeker door het leven gaat
–  Je het gevoel hebt “klem te zitten” in werk, relaties of ontwikkeling
–  Je denkt dat je leven wordt bepaald door externe factoren
–  Je denkt dat rijkdom en welzijn hetzelfde ding is.

Als ik mij niet stabiel en geaard voel, werk ik aan het eerste Privilege op de volgende manieren, waarbij ik altijd probeer datgene wat ik doe zo intens mogelijk te ervaren. Dat werkt bij mij het beste.

Werken aan het eerste Privilege

Aan het eerste Privilege werk ik bijvoorbeeld via de Muladhara, het wortelchakra. Bij  yoga heb ik veel aan aardende oefeningen, zoals de Sukhasana (meditatiehouding), de Balasana (child pose) of de Shalabhasana (locust pose). Bij het mediteren is het zaak om te concentreren op de directe fysieke ervaring van het contact met de aarde bij de voeten, benen en zitbotten. Je voelt de balans en ervaart hoe je wordt gedragen door de solide aarde onder je. Je bent je bewust van de ruimte om je heen en jouw positie daarin. Als meditatie gebruik ik ook wel de volgende bevestiging:

“Ik heb de kracht om mijzelf te voeden en te beschermen.
Ik ben veilig. Ik zorg goed voor mijzelf.
Ik ben in contact met de aarde, stabiel en in balans
en ik maak deel uit van het grote geheel van dit universum.”

Een andere,  alledaagse maar zeer effectieve manier om te aarden is wandelen. Het menselijk lichaam is erop gemaakt, maar we doen het vaak te weinig. Tips: neem de tijd. Wandel ritmisch en haal diep adem, voel de lucht in je rug, je borst, je middel en in je onderbuik; adem lang en rustig uit. Ontspan in je bekken, richt je kruin naar de hemel en voel de grond onder je voeten, de ruimte om je heen; zwaai je armen lekker los. Kijk om je heen en geniet: dit is jouw wereld. Jouw Privilege!